ORSZÁGOS és REGIONÁLIS RENDEZVÉNYEK

Tagintézményünk több regionális és országos rendezvénynek is otthont ad: Regionális Farsangi Kamarazenei Találkozó, Apró Fúvósok Találkozója, Zeneiskolai Fúvós és Ütőhangszeres Tanárok Országos Versenye.

 

Az Apró Fúvósok Találkozója egy olyan, hároméves rendszerességgel megrendezésre kerülő találkozó, melyen az alapfokú művészeti iskolák fuvola, klarinét, szaxofon, oboa, fagott, trombita, vadászkürt, harsona, tenor/baritonkürt és tuba szakos növendékei vehetnek részt. A találkozó érdekessége, hogy a korcsoportba sorolás nem a jelentkező születési dátuma szerint történik, hanem aszerint, hogy hangszerén hány éve tanul.

A találkozón egy kötelező és egy szabadon választott darab elővezetése kért. Az egyes produkciókat szakmai zsűri értékeli arany, ezüst, bronz oklevelek és különdíjak odaítélésével.

A találkozó programjai között hangszerkiállítás, kottabörze, kézműves foglalkozás is helyet szokott kapni.

  1. és 2022. között öt alkalommal bonyolítottuk le az Apró Fúvósok Találkozóját:

 

 

Időpont

Résztvevők száma

I.

2011.06.03.

67 fő

II.

2013.05.31.-06.01.

179 fő

III.

2016.05.05-07.

276 fő

IV.

2019.05.09-11.

326 fő

V.

2022.05.12-16.

199 fő

 

 

A Zeneiskolai Fúvós és Ütőhangszeres Tanárok Országos Versenyének megrendezésével célunk első sorban az, hogy az alapfokú művészeti iskolák pedagógusai számára lehetőséget adjuk a négy fal közül való kilépésre, motivációt biztosítsunk a hangszerükön való gyakorlásra, valamint, hogy a verseny keretein belül teret adjunk az egymással való eszmecserére, konzultációra is. 

A versenyen korhatárra való tekintet nélkül részt vehetnek mindazok, akik valamely felsőoktatási intézményben szerzett oklevéllel rendelkeznek, illetve (fenntartótól függetlenül) valamely magyarországi alapfokú művészeti iskola tanári karának tagjai. (Nem vehetnek részt azok, akik valamely I. kategóriába sorolt zenekar tagjaiként tevékenykednek.)

A rendezvény két kategóriában (szóló és kamarazene) kerül meghirdetésre, négy „korcsoportban”. A „korcsoport” ebben az esetben az első diploma megszerzésének éve és a verseny időpontja között eltelt évek számának figyelembevételével kerül kijelölésre. Ezzel szeretnénk elkerülni azt, hogy a 15-20 éve diplomát szerzett kollégák elrettenjenek attól, hogy frissdiplomás pályakezdőkkel kelljen versengeniük.

Az egyes produkciókat neves szakmai zsűri értékeli. Az elmúlt éves zsűritagjai voltak: Adamik Gábor tubaművész, Ittzés Gergely DLA fuvolaművész, Holics László DLA zongoraművész, Jóföldi Anett fuvolaművész, Kis András DLA trombitaművész, Kovács Zalán László tubaművész, Kraszna László klarinétművész és Szabó István DLA ütőhangszeres művész.

A Verseny eddig három alkalommal (2012, 2015, 2018) került lebonyolításra, a negyedik „Tanári Verseny” időpontja: 2023. április 21-22.

A Zeneiskolai Fúvós és Ütőhangszeres Tanárok IV. Országos Versenyének kiírása elérhető az alábbi linken keresztül:

https://drive.google.com/file/d/1Rq8cIT5ilGc-QFcviexyWrwDKV1SsA82/view?usp=share_link